Skip to content
Home
  • English
  • German formal - Sie
  • Danish
  • Spanish  - Espa??ol Formal Neutro Usted
  • Portugu??s (Portugal)
  • Fran?§ais
  • Simplified Chinese
  • ?�§?�Â�?�Â??�Â??�¨?�Â�?�© / Ar
  • Russian
  • Magyar
  • Czech/Ä�esky (iso-8859-2)
  • Polish
Board
Witamy, Gość
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?
Konwerter USB->RS232 z kabla do telefonu. (1 wejść) (1) Gość
Projects, programmers, schematics..
W dół Odpowiedz Ulubione: 2
TEMAT: Konwerter USB->RS232 z kabla do telefonu.
marcin (Użytkownik)
graph
Użytkownik offline Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Konwerter USB->RS232 z kabla do telefonu. 1 rok, 10 mies. temu  
Posiadam stary odbiornik GPS Garmin ze złączem RS232. W moim nowym laptopie nie ma już portu RS232.
Ciekawi mnie czy mógłbym wykorzystać stary kabel USB do telefonu SonyEricsson jako konwerter USB -> RS232.
Taka przejściówka mogła by się przydać do podłączania różnych programatorów, programowania tunerów SAT itp.

Myślałem, że wystarczy podłączyć linie Rx(pin6) i Tx(pin7) oraz GND(pin10) do złącza RS232 i po zainstalowaniu sterownika będzie można korzystać z wirtualnego portu.
Niestety, takie rozwiązanie nie chce działać... Dlaczego? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Zgłoś moderatorowi   Zaloguj się Zaloguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
alex (Moderator)
Moderator
graphgraph
O:Konwerter USB->RS232 z kabla do telefonu. 1 rok, 10 mies. temu  
Taki kabel najprawdopodobniej zawiera minimoduł z układem FT232 zatopiony we wtyczce USB. Sterowniki VCP (Virtual COM Port) są udostępnione nieodpłatnie przez producenta układów. Aby sprawdzić, czy kabel jest sprawny wystarczy zewrzeć linie Tx z Rx (pin 2 i 3 w porcie RS232). Wysyłane dane powinny wracać i zostaną wyświetlone w górnym oknie Receive. Status przedstawia ilość znaków odebranych oraz wysłanych na liniach Rx i Tx. Moża też testować działanie innych linii portu.
Plik załącznika:
Nazwa pliku: Terminal.rar
Wielkość pliku: 328685

Ostatnio zmieniany: 2009/01/18 20:18 Przez admin.

Alex
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
marcin (Użytkownik)
Moderator
graph

Linie portu testowałem programem Terminal.
Wszystko wskazuje na to, że przejściówka z USB na RS232 działa właściwie.
W kablu USB od telefonu było 7 kolorów (w tym 1 nie był podłączony):

Biały = RX
Niebieski = TX
Czarny = GND
Czerwony = RTS
Zielony = CTS
Brązowy = ?
Pomarańczowy = ? (nie był podłączony)

We wtyczce od GPS są wykorzystane jedynie linie TX-RX-GND.
Niestety odbiornik GPS dalej nie chce mi działać na tym kablu...

Ostatnio zmieniany: 2008/09/09 19:23 Przez marcin.
alex (Moderator)
Moderator
graphgraph
Odbiorniki GPS z wykorzystaniem protokołu NMEA nie potrzebują żadnych sterowników.
Sterownik potrzebny jest jedynie do utworzenia wirtualnego portu COM w przypadku wersji USB.
Jeżeli parametry portu są właściwie ustawione aplikacja powinna sama wykryć odbiornik GPS (skanowanie).
Standardowo prędkość transferu danych wynosi 4800 bodów. Jednak mogą się zdarzyć wersje z prędkością 9600 i inne (NMEA v2.0 i v3.0).
I tu zaczynają się problemy... np. program Autoroute 2007 współpracuje z odbiornikami GPS przy prędkości jedynie (...) 4800 bodów!
Sposobem na zmuszenie odbiornika do współpracy z aplikacją jest zastosowanie programowego konwertera np. XPort.
Tworzy się wówczas nowy port wirtualny konwertujący strumień danych np. 9600->4800 bodów.
Plik załącznika:
Nazwa pliku: XPort.zip
Wielkość pliku: 24505

Alex
marcin (Użytkownik)
Moderator
graph
Niestety u mnie jest inny problem.
PC Navigator7 pracuje na wszystkich szybkościach. Moim zdaniem jest to najlepszy program do nawigacji.
Sprawdziłem na innym komputerze z wbudowanym portem RS232 i wszystko działa OK. Wina jest więc w przelotce z USB na RS232.
Dzięki programowi XPort chyba znalazłem gdzie leży problem.
Dane są zniekształcone, jakby w negatywie.

marcin (Użytkownik)
Moderator
graph
Z ciekawości delikatnie wydłubałem to co było we wtyczce i chyba niczego nie zepsułem bo sprawdzałem na programie Terminal.
Kable pomarańczowy i brązowy wcale nie były podłączone...
W obwodzie drukowanym zamontowany jest jeden układ PL-2303HX.
Widać, że brakuje kwarcu i jeszcze kilku mniejszych elementów. Jak ta przejściówka USB mogła bez nich działać?

marcin (Użytkownik)
Moderator
graph
I jeszcze lepsze zbliżenie...

alex (Moderator)
Moderator
graphgraph
Made in China! W końcu wyjaśniło się dlaczego niektóre serie przejściówki USB na RS232 nie chcą działać albo zachowują się niestabilnie. Chipset PL-2303HX jest jednym z najlepszych na dzień dzisiejszy i nie potrzebuje żadnych zewnętrznych rezonatorów (posiada wewnętrzny oscylator 96MHz). Jednak widać tu inny bardzo poważny problem. Obwód drukowany jest ze starszej wersji z rezonatorem!
Wersje PL-2303H i PL-2303HX różnią się i nie można ich zamieniać na tej samej płytce! Producent chipsetu prosił, aby dokonać odpowiednich zmian na płytce: (http://www.prolific.com.tw/eng/downloads.asp?ID=32).

Jak widać nie wszystkich to dotyczy i tak powstają wadliwe serie, potem upychane gdzieś na Allegro, gdzie trudniej o zwrot (wypadałoby dokładnie analizować komentarze sprzedawcy).
Poza tym sam układ PL-2303HX nie zapewnia poziomów napięć standardu RS232. Sygnały są na poziomie TTL. Potrzebny jest jeszcze driver SP213EH, ale może być też uboższej wersji MAX232 (uwaga na kierunki linii, wszystkie są odwrotnie w stosunku do PC!). Chodzi o to aby zapewnić odpowiednie poziomy napięć sygnałów oraz odwrócić ich fazę.

Oto pełny schemat - PL2303-based serial USB adapter:
Plik załącznika:
Nazwa pliku: PL2303_based_serial_USB_adapter.pdf
Wielkość pliku: 14187

Ostatnio zmieniany: 2008/09/14 11:50 Przez alex.

Alex
marcin (Użytkownik)
Moderator
graph
Pamiętam, że rzeczywiście zrywało mi się połączenie przez ten kabel z telefonem SE K500i. Myślałem, że to wina softu bo wystarczyło jeszcze raz uruchomić program żeby się znowu połączyć. Dodałem kondensator C2=100nF, ale piny 19 i 20 pozostawiłem zwarte bo wyczytałem, że nie przeszkadza i może być 5V zamiast 3,3V. MAX232 dałem na drugim końcu kabla. Jakoś się zmieścił w skręcanej wtyczce. Zasilanie 5V dałem na wolny pomarańczowy kabel. Trochę się pogubiłem z kierunkami linii na MAX232, ale jakoś doszedłem. Testowałem z odbiornikiem GPS i tunerem SAT. Wszystko pięknie działa!
Gdyby ktoś miał problemy to służę pomocą!

Ostatnio zmieniany: 2008/09/15 23:20 Przez marcin.
Do góry Odpowiedz